Kowako Blog

Érdekességek, szemelvények az élet legváltozatosabb területeiről... Fotós honlapom, elérhetőségeim: http://kowako.hu

Linkgyűjtemény

Friss topikok

Facebook vs. iwiw, avagy ki esz' meg kit?

2008.05.05. 12:18 :: kowako

És akkor rögtön csapódjunk is a lecsóba! A blog, lévén egyike a virtuális közösségi csatornáknak, ahol a modern kor embere kommunikál, első írásom rögtön a virtuális közösségek világába kalandozik.

Az iwiwet aligha kell bárkinek is bemutatni, millión felüli regisztrált taggal (és még mindig számos androiddal és obivankenobival) kis országunk nagy on-line telefonkönyve. Messze a legnépszerűbb közösségi oldal. Hiába, ki korán kel, aranyat lel, hisz 2002-ben indult. Rendkívüli népszerűsége akkor kezdődött, amikor először lehetett rá képeket is feltölteni, hiába, az emberek már csak ilyen vizuálközpontúak, mindent a szemnek, csak olvasni ne kelljen:) De ha már eddig eljutott, miért állt meg a fejlődésben?

Közismerten lassú, alig-alig lehet fejlesztést észrevenni, képfeltöltésről inkább ne is beszéljünk, a mindenki által látható üzenőfal pedig a káosz iskolapéldája: mégis valaki találkozott-e már olyan üzenőfalas válasszal, ami neki szólt volna?!
A site egyetlen ütőkártyája, mindösszesen az, hogy a hazai netes felhasználókat szinte kivétel nélkül csokorba fogta, milliós tagságával nincs vetélytársa.

Tényleg nincs? Az amerikai születésű FACEBOOK (.com) oldal mindenben felülmúlja, a fenti megállapítást leszámítva, sőt, már magyar nyelven is elérhető egy plugin alkalmazás segítségével (aminek telepítése 2 kattintás a regisztráció után).

És miért is lenne szép, ha az iwiw konkurenciára találna? Talán történne valami?
A Facebook már a jelen, közel 22 000 apró, testre szabható alkalmazást telepíthetünk adatlapunkra, így példának okáért egy beépülő Google Earth térképen megjelölhetjük az általunk a nagyvilágon már bejárt helyeket, sőt barátainknak is javasolhatjuk a legszebbeket megtekintésre. Az üzenőfal mindenki saját adatlapjára helyezett, amihez bárki hozzászólhat és sorolhatnám. És ha hozzáteszem, hogy KORLÁTLAN (!) mennyiségű fényképet, albumot, sőt videót pakolhatunk fel rá, máris egyértelmű a fényévnyi előbbre járás az iwiw-hez képest. Elterjedésének relatív lassúságának okát sokan boncolgatták már korábbi cikkekben, de tény, hogy a tízezres nagyságrendű magyar felhasználóval jelenleg nem érte még el a "kritikus tömeget" az oldal.

Lehet, hogy egyhamar nem is fogja, bár a jelek kedvezőek, mégis, a legtöbb felhasználó úgy van vele: "én ugyan még egy hálózatot nem építek, az iwiw-et is csak néha nézem, ugyan minek az nekem?"

Az idő majd választ ad, csak néhány "pro" érvet mégis a Facebook serpenyőjébe pakolnék pár életszerű példával:

  • kirándulásról, közös nyaralásról visszatérve ismerős lehet a kérdés: "a kirándulási képeket CD-n, vagy emailben majd mindenki eljuttatja mindenkihez, ugye?"
    Természetesen nem, vagy csak alig. Ehelyett elég lenne csak annyit mondani: ok, holnapra fenn lesznek a képeim a FB adatlapomon...
  • egyszerűen, automatikusan képes a rendszer az email-címlistánkból felkutatni az ismerőseinket, ezzel napokat spórolhatunk a kacifántos e-mail címek bepötyögése helyett.
  • be lehet jelölni, ki hová fog utazni a közeljövőben, így többek között a programszervezés is egyszerűsödhet, hiszen aki kijelölt úticélként Brazíliát jelöli meg augusztusban, azzal a barátai bajosan számolhatnak egy kenutúrán a Tiszán.
  • webes chatfelülete van, tehát akár on-line is beszélhetünk barátainkkal (msn+iwiw szimbiózis) - no comment.
  • akinek külföldi rokonai, ismerősei, barátai is vannak - nos, talán már említenem sem kell a potenciális előnyöket, ami az egyszerű és praktikus kapcsolattartásból fakad.

További témába vágó irodalom a Webisztán blogjában olvasható itt.

A témához összegzésképpen annyit, hogy mindenki eldöntheti, mire van szüksége, illetve a jövőben mire lehet még igénye, az én szándékom mindösszesen annyi volt, hogy ezt a lehetőséget feltárjam azok előtt, akik esetleg még nem is hallottak a világ legdinamikusabban fejlődő mega-hálózatáról, a Facebookról. Triviális előnyei vannak a már csak  "lustaságból" és megszokásból is dédelgetett, ám jól megszokott iwiw-vel szemben, kérdés mikor tudja a jelenleg "kevés létszámú" magyar FB-tagság sikeresen meghívni, sőt mondhatni "rászoktatni" az iwiwbe szorult magyar netvilág többi felhasználóját.
A lehetőség adott, csak ki kell használni! :)
http://facebook.com

kowako

Szólj hozzá!

Címkék: iwiw chat msn hálózat facebook webisztán közösségi oldal on line telefonkönyv

A bejegyzés trackback címe:

https://kowako.blog.hu/api/trackback/id/tr30454708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása